FACEBOOK

Στάδια ανάπτυξης των σκύλων (μέρος 2ο)

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (2-4 εβδομάδες)

Ανοίγουν τα μάτια τους σιγά σιγά, μπορούν πλέον και στέκονται όρθια, και ξεκινούν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα. Η όσφρηση και η ακοή κάνουν την εμφάνισή τους στο χώρο των αισθήσεων, καθώς επίσης αρχίζουν δειλά δειλά να κουνάνε την ουρά τους, να γαυγίζουν ελαφρώς και τα πρώτα τους δοντάκια κάνουν την εμφάνισή τους. Επίσης ξεκινούν να ενεργούνται αυτόνομα χωρίς τη βοήθεια της μάνας. Η όρασή τους βελτιώνεται ουσιαστικά στις 4 με 5 εβδομάδες.

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ (4-12 εβδομάδες)

Ξεκινάμε να φέρνουμε το κουτάβι σε επαφή με άλλα σκυλιά και ανθρώπους πέραν του άμεσου οικογενειακού μας περιβάλλοντος καθώς και με διάφορους ξένους γι' αυτά καθημερινούς ήχους, έτσι ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται με το "άγνωστο". Μη ξεχνάμε ότι 5 με 7 εβδομάδων το κουτάβι είναι πολύ σημαντικό να έχει μόνο ευχάριστες στιγμές με ανθρώπους, γιατί θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα αλληλεπίδραση του με τον έξω κόσμο. Αν και η ουσιαστική ανθρώπινη επιρροή πάνω στο κουτάβι έρχεται μετά τον επόμενο μήνα. Μη ξεχνάμε όμως ότι το ιδανικό είναι το κουτάβι να μείνει με τη μάνα του και τα αδερφάκια του μέχρι τις 8 εβδομάδες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η κοινωνικότητα μεταξύ τους και να αντιλαμβάνονται τα παιχνιδιάρικα δαγκωματάκια σε σχέση με τα πιο "φαρμακερά".

Από την ηλικία των 7 εβδομάδων μπορούμε να ξεκινήσουμε να τα μαθαίνουμε τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι. Στις 8 με 10 εβδομάδες το κουτάβι περνάει τη φυσική περίοδο "φόβου" όπου μπορεί να ξεπερασθεί με μία θετική και εμψυχωτική επιρροή πάνω του χωρίς έντονες αντιδράσεις.

Ο καιρός της προ-εκπαίδευσης ξεκινά στις 10 με 12 εβδομάδες όπου το κουτάβι πλέον αντιλαμβάνεται και δουλέυει τις κοινωνικές απαιτήσεις, και δίνει πλέον ουσιαστική σημασία στον άνθρωπο και στην υπόλοιπη οικογένεια του.